Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a organizat luni, 03.09.2012, o conferinţă naţională de presă. Tematica evenimentului a abordat atât problemele cu care se confruntă programul operaţional, rezultatele implementării POSDRU în România, cât şi priorităţile MMFPS şi AMPOSDRU pentru perioada 2014-2020.La acest eveniment au participat doamna Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, domnul Cristian Ababei, director general AMPOSDRU, domnul Eugen Orlando Teodorovici, consilier de stat în cadrul Aparatului propriu de lucru al Primului-Ministru si domnul Răzvan Cotovelea, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Europene. De asemenea, conferinta a reunit peste 30 de reprezentanti ai mass-media natională si regională.  (comunicat de presă)

Data 03.09.2012

Comunicat de presă

“Trebuie să remediem în 2 luni ce s-a stricat în 2 ani si jumătate”

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) au organizat luni, 03.09.2012 o conferintă de presă. Tematica evenimentului a abordat atât problemele cu care se confruntă programul operational, rezultatele implementării POSDRU în România, cât si priorităŃile MMFPS si AMPOSDRU pentru perioada 2014-2020.
“POSDRU are rezultate în România, asupra cărora ar trebui să ne concentrăm mai mult(…) dar si probleme, iar echipa pe care o coordonez a depus eforturi remarcabile pentru îndeplini recomandările Comisiei. În momentul de fată suntem într-o perioadă de pre-suspendare și este esențial să evităm ca plățile să fie suspendate”, a transmis Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.
Potrivit domniei sale, una din problemele majore identificate la nivelul AMPOSDRU constă în faptul că, în perioada 2010-2011, pentru aproximativ 1.700 de proiecte, cu valoare aproximativă de peste 200 milioane EURO, s-au făcut finantări din bugetul de stat, însă nu s-au transmis mai departe cereri de rambursare ale sumelor plătite către Comisia Europeană. “Suntem în prezent în situatia de a remedia în 2 luni ceea ce s-a stricat în 2 ani si jumătate, din incompetentă sau, înclin să cred, rea vointă.
Sunt revoltată că România nu a putut beneficia de acesti bani”, a conchis domnia sa.
Până în acest moment, 589.324 de persoane au beneficiat de instruire prin programe POSDRU, ceea ce reprezintă 35,71% din totalul asumat în cadrul obiectivului general al POSDRU 2007 – 2013. Procentul plătilor efectuate către beneficiari, raportat la alocarea UE din POSDRU pe toată perioada de programare 2007-2013 reprezintă, în acest moment, 29,27%, iar gradul de absorbtie este de 7,73%.
“Dacă s-ar fi făcut cereri de rambursare către Comisie pentru cele aproximativ 1.700 de proiecte în perioada 2010-2011, până în momentul de fată am fi avut un grad de absorbtie de peste 15%“, a precizat Cristian Ababei, Director General AMPOSDRU.
“POSDRU nu se anulează si nu se închide. În momentul de fată am ajuns la zi cu plătile de finantare națională si de TVA si facem eforturi de a efectua plătile de la bugetul de stat, plăți aferente finanțărilor naționale“, a mai precizat directorul general AMPOSDRU.
Răzvan Cotovelea, Secretar de Stat, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) a tinut să precizeze că plătile către beneficiari vor continua de la bugetul de stat: “Este obligatia României ca stat membru, obligație care rezidă și din regulamentele financiare, dar și din legislația națională. Presiunea bugetului național în situția de față este foarte mare și reflectă o realitate a ceea ce s-a întâmplat pe fonduri europene în perioada 2010-2011”.
La rândul său, Eugen Teodorovici, Consilier de Stat în cadrul Aparatului propriu de lucru al Primului-Ministru, a subliniat că unul din obiectivele principale ale actualului Guvern este evitarea riscului de dezangajare automată la finalul anului. “Dacă AMPOSDRU continuă pe aceeasi linie, sunt sigur că nu se va mai ajunge în situatia suspendării plătilor“.
Pentru exercitiul bugetar 2014-2020 Comisia Europeană a propus pentru România o crestere de 10% a alocării financiare aferente Fondului Social European.
Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la: tel. +40 21 315 02 14 sau pe adresa de e-mail posdru@fseromania.ro.

…. sursa fseromania