Universitatea Spiru Haret în parteneriat cu Uniunea Naţională prentru Drepturile Femeilor din România au conceput proiectul POSDRU/97/6.3/S/64240 „ProFeminAntrep – Promovarea egalităţii de şanse în antreprenoriat” pentru contextul anului 2009 caracterizat de criza economică, când se estima o scădere a PIB cu 6%.

Rata şomajului din România atinsese cotele istorice din anul 2006, fiind mai multe femei şomer decât bărbaţi, se estimau reduceri semnificative de personal, se închideau societăţi comerciale în ritm alert, iar forţa de muncă se orienta spre forme de antreprenoriat simplificat. În acest context, cei doi parteneri au hotărât să se implice în asigurarea unui cadru propice angajării studentelor şi menţinerii femeilor pe piaţa muncii. Soluţiile identificate şi implementate începând cu luna octombrie a anului 2010 au fost:

  • conştientizarea femeilor privind statutul şi rolul lor în viaţa socială şi pe piaţa muncii;
  • organizarea şi desfăşurarea unor programe de formare profesională de competenţe antrerpenoriale;
  • desfăşurarea unor programe de formare profesională de calificare-recalificare în profesii căutate de piaţa muncii;
  • încurajarea şi sprijinirea femeilor pentru demararea unor activităţi economice independente.

proiecte-succes-1Estimările echipei de management s-au dovedit analize serioase ale mediului economic real românesc, ale structurii forţei de muncă, toţi indicatorii proiectului fiind realizaţi sau depăşiţi.

Un procent de 40 % din grupul ţintă de femei a fost constituit din studente de la Universitatea Spiru Haret şi de la universităţi din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

  • Au fost calificate/ recalificate în profesiile de agent comercial, agent imobiliar, asistent de gestiune, inspector resurse umane un număr de 404 femei.
  • Au participat la programe de formare profesională competenţe antreprenoriale un număr de 6.861 femei, 97,31 % fiind certificate CNFPA.
  • Au fost asistate în iniţierea unei afaceri şi au demarat o activitate economică independentă un număr de 360 femei.
  • S-au efectuat două studii de cercetare la nivel naţional asupra diferenţelor bazate pe gen în ceea ce priveşte profesiile, cariera şi veniturile, precum şi segregarea bazată pe gen pe piaţa muncii.
  • S-a desfăşurat o campanie de promovare la nivel naţional a femeilor de succes care pot constitui modele pentru femeile din grupul ţintă.

Deşi implementarea proiectului a fost finalizată la 30.09.2013 echipa de management are satisfacţia succesului proiectului, nu numai prin îndeplinirea şi depăşirea indicatorilor acestuia, ci mai ales prin solicitările pe care Universitatea Spiru Haret le primeşte pentru continuarea cursurilor furnizate în cadrul proiectului şi pentru participarea la Concursul Premiul pentru iniţiativă antreprenorială feminină.

Reacţiile pozitive ale participantelor care au câştigat premiul în cadrul concursului şi care au demarat activităţi economice pe cont propriu ne bucură şi susţin ideea unui proiect de succes:

Laura Buciu, participantă: „În momentul în care am deschis afacerea nu mă gândeam că voi strânge vreun leu. Am început totul în orb, cum s-ar zice. Cu timpul, însă, am observat că lucrurile nu sunt atât de grele precum mă aşteptam, mai ales dacă faci asta cu drag şi, de ce să nu recunosc, pentru banii mei. Acum planurile mele sunt mult mai mari. Simt că se poate şi simt că pot face lucruri şi mai bune pentru mine şi pentru comunitatea în care traiesc. Estimez că venitul meu pentru anul fiscal 2013 să fie cel puţin dublu faţă de anul care s-a încheiat şi să particip la proiecte culturale şi/sau educaţionale, unde să pot angaja, pe perioada desfăşurării proiectului 2 – 3 persoane. Tot ceea ce a însemnat acest proiect mi-a schimbat viaţa şi voi spune acest lucru tot timpul! Nu mi-aş fi închipuit atunci când am decis să mă înscriu la acest curs că viaţa mea se va schimba şi nici nu mă gândeam că voi avea propria mea afacere. De la gândurile asigurării cheltuielilor de subzistenţă, acum gândurile merg spre ce proiect mai poate fi vizat, ce comunitate ar putea avea nevoie de informaţii scrise sau, de ce nu, unde voi petrece concediul. Imi doresc ca toate femeile care au participat la acest proiect să fi simţit pe propria piele succesul datorită acestui proiect”

Barbu Diana, participantă: „Sunt din Cluj-Napoca şi, printre atâţia jurişti şi specialişti, am venit să îmi prezint firma pe care am deschis-o prin intermediul proiectului. Firmare mea are ca domeniu de activitate sporturile extreme. Practic aplinism şi parapantism de la vârsta de 16 ani şi vreau să vă spun că acest proiect m-a ajutat extrem de mult, în primul rând la elaborarea planului de afaceri, dar şi la achiziţiile pentru firmă. Deşi sunt încă la început, cu ajutorul specialiştilor Unviersităţii Spiru Haret, o să reuşesc să dezvolt o firmă, ce va ajunge, într-un viitor apropiat, să ofere o gamă largă de sporturi extreme. În concluzie, azi mi-am lăsat bocancii acasă, mi-am luat tocurile şi am venit să le mulţumesc”

Maria Gălăţeanu , participantă: „Sunt asistent medical de profesie, dar a fost un moment din viaţa mea când am zis că pot să fac mai mult: de exemplu, o afacere proprie. Am ales domeniul medical, pentru că experinţa îmi dicta să fac asta. Doresc să mulţumesc echipei proiectului pentru sprijinul acordat şi le urez mult succes în continuare!”.

Titlul proiectului: ProFeminAntrep – Promovarea egalităţii de şanse în antreprenoriat
Domeniul Major de interventie: Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii
Durata proiectului: Octombrie 2010 – septembrie 2013
Contributia FSE: 15.142.862,80 RON
Bugetul total: 20.900.060 RON
Participanti: 7200
Tara: Romania
Organizatia: Universitatea Spiru Haret
Detalii de contact: Website: www.profeminantrep.ro