Cu forţe proaspete

În întreaga Europă, Fondul Social European ajută oamenii să depăşească obstacolele şi să îşi refacă viaţa. Poate nu ştiaţi că FSE investeşte anual 10 miliarde în proiecte care ajută oameni ca dumneavoastră să obţină calificări noi, să îşi găsească un loc de muncă mai bun sau să pornească o afacere. Proiectele FSE ajută oamenii să facă faţă unor probleme variate, de la depăşirea unei dizabilităţi până la găsirea unei soluţii pentru îngrijirea copiilor, de la consiliere în înfiinţarea unei companii până la asistenţă la trecerea de la studii la muncă.

 

Toate programele sprijinite de FSE sunt concepute şi derulate de organizaţii partenere – de exemplu, instituţii de învăţământ, organisme de voluntariat sau sindicate – care înţeleg condiţiile locale. Ele nu sunt impuse de UE. Guvernele naţionale îşi stabilesc propriile priorităţi pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor specifice ale cetăţenilor lor. Ar putea fi vorba, de exemplu, despre încurajarea mai multor întreprinzători tineri, sprijinirea angajaţilor pentru a se adapta la restructurarea industrială sau facilitarea pătrunderii imigranţilor pe piaţa muncii.

FSE a fost înfiinţat cu peste 50 de ani în urmă, dar azi are o importanţă mai mare ca oricând. Pe toată durata crizei economice, Fondul a ajutat anual 10 milioane de europeni să facă faţă noilor dificultăţi.

sursa ec.europa.eu